Als gast in de horeca heb je veel invloed op de mate waarin je bijdraagt aan duurzaamheid.
Bedenk vooraf dat jouw gastheer verwikkeld is in een concurrentiestrijd met zijn collega-ondernemers. Die is dus (vooral) bezig met het voortbestaan van de onderneming. Duurzaamheid komt daarbij (nog) niet op de eerste plaats.
Hoe heb je invloed?
Door de keuze van je plaats (als er keuze is).
Kies en plaats waar geen extra verwarming nodig is. Terrasverwarming is opwarmen van de buitenlucht. Oftewel: stoken voor de mussen. Erg onduurzaam.
Door je keuze van je eten.
Kies voor een vegetarisch menu.
Let op de herkomst. Producten van het seizoen en uit de streek, zo mogelijk biologisch. Niet voor groente die aan de andere kant van de wereld geteeld zijn (en dus hiernaartoe gevlogen).
Als je toch graag vlees eet, kies dan voor kip.
Kies niet meer dan je opeet. Als je een kleine eter bent, geef dat dan aan als je bestelt.
Door de keuze van je drankje.
Er is heerlijke wijn uit Zuid Amerika (bijvoorbeeld Chili) of Zuid Afrika, maar er is ook heerlijke wijn uit Europa. Kies voor de Europese wijn, dat scheelt veel voedselkilometers.
Je kunt ook naar biologische wijn vragen. Dan weet je zeker dat er in de keten geen gifstoffen zijn gebruikt.
Heb je liever bier? Ook daarin heb je keuze voor bier van dichtbij of bier met (veel) meer voedselkilometers.
Wil je water, vraag dan naar kraanwater. Dat is vele malen duurzamer dan verpakt en getransporteerd water.
Bedenk dat de ondernemer daardoor wel vuile glazen krijgt en ben dus bereid om voor kraanwater te betalen.
Hou je het bij een frisdrankje? Vraag dan naar iets wat in eigen land geproduceerd is en - als je wil - biologisch.
Als je je eigen gezondheid serieus neemt, kies dan een drankje met weinig tot geen toegevoegde suikers.
Weet je niet waar de drankjes vandaan komen? Vraag dat dan aan de bediening. Als zij geen antwoord hebben, zet het hen in elk geval aan tot nadenken.