Caloriaanse eetdaging-de spelregels

Er wordt ‘gestreden’ in teams. Het team dat de maaltijd realiseert met de minste voedselkilometers, is winnaar.

Ø  De maaltijd

Elk team kookt een volwaardige maaltijd, bestaande uit voorgerecht hoofdgerecht en nagerecht inclusief wijn en een niet-alcoholische drank.

Elk team kookt voor zoveel personen als het team groot is.

We eten alles samen op, ongeacht welk team de gerechten gekookt heeft.

Om 17.30 uur kan gestart worden met koken.
Om 19.00 uur is de bereidingstijd om en start de maaltijd.

Ø  De voedselkilometers

Elk team maakt een ingrediëntenlijst waarop per gerecht alle ingrediënten staan en vermeld per ingrediënt de plaats van herkomst en het aantal kilometers dat het ingrediënt heeft afgelegd voordat het de verzamelplek van het team bereikte, gerekend van af de bron van het ingrediënt.

Smaakstoffen, hulpstoffen, kruiden, etc. zijn ingrediënten.

Voor dierlijke producten telt voer (en de herkomst daarvan) mee als ingrediënt.

Zout, peper en water tellen niet mee in de voedselkilometers.

De kilometers tussen de verzamelplaats van een team en de plaats waar het koken en opeten plaatsvindt, tellen niet mee.

Het vervoer van de gerechten en artikelen van de winkel / groeiplaats naar de verzamelplek tellen mee in de afgelegde voedselkilometers, behalve als het transport lopend of met de fiets is gegaan.

Als in dezelfde rit twee of meer artikelen zijn vervoerd, tellen de gereden kilometers maar één keer (en dus niet voor elk artikel apart).

Ø  Diepvries of andere conserveringsmethoden

Er mogen geen artikelen uit de diepvries gebruikt worden.

Voor artikelen/ingrediënten uit blik of glas geldt dat alle afgelegde voedselkilometers tellen.

Ø  Energie voor het koken

De energie die nodig is om de gerechten te bereiden, blijft buiten beschouwing.

Oktober 2011,

HandelBewust